Passa al contingut principal

Les possessions de Llucia Ramis

"Les possessions", quarta novel·la de Llucia Ramis, guanyà el Premi Llibres Anagrama de Novel·la al gener del 2018.
Amb elements autobiogràfics, conta la història de l'alter ego de l'autora, la narradora és la mateixa de "Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys" i l'acció se situa just uns mesos després que es publicà aquella novel·la, que a la realitat sortí al 2008 però l'acció d'aquesta sembla que és al 2007 (no té per què ser consistent). Al final també s'esmenta la segona novel·la de l'autora, "Egosurfing", que es publicà al 2010. No esmenta en canvi la tercera.
La història comença quan l'autora ha de tornar a Mallorca perquè el seu pare té problemes i això fa recordar a la família un fet dramàtic que tingué lloc a Madrid l'any 1993, quan el soci de l'avi belga de la narradora, o ex-soci perquè de fet ja l'havia fet fora de l'empresa, però l'avi encara n'era president honorífic, doncs aquest soci, en Benito Vasconcelos, va matar la dona i el fill adolescent i després se suïcidà amb la mateixa pistola.
La novel·la conté les reflexions habituals sobre l'amor lliure i l'amor més convencional que ja podíem trobar a "Coses que et passen...",  a les quals s'ajunten aquí altres reflexions sobre la infantesa, sobre Mallorca i les ciutats turístiques com Barcelona i Palma, la finitud humana, l'ofici del periodisme, etc.
Usa el mallorquí com a "Coses que et passen...", amb diferents registres, més col·loquial als diàlegs ("Mem què passa...") i més elevat al monòleg interior i a les descripcions.

Alguns spoilers i algunes coses que no m'han agradat.

El Marcel, l'amant madur de la narradora, és poc real. Aguantaria la narradora la manera com la tracta més d'una setmana?
L'Ivan, l'altra parella de la narradora, és massa dolent i el fet que desaparegui poc creïble.
L'aparició de l'admirador que li envia molts emails al dia i coneix els detalls del cas del 1993 i del plet que li feren a l'avi de la narradora és una estafa, com ha pogut esbrinar tot allò? Qui és? Al principi semblava que fos el fill del Benito Vasconcelos, l'Alejandro, però no ho és i no és gaire lògic que algú hagi pogut esbrinar tot allò. Aquest personatge és la típica línia no resolta i no consistent que tant agradava als guionistes de la sèrie Perdidos.

Algunes cites

Si el llibre és vostre o si el llegiu en Kindle es poden subratllar algunes reflexions profundes. Una de les que m'han agradat surt a la pàgina 41: "Les persones dolentes no són dolentes de veritat. La maldat només és l'expressió distorsionada d'alguna carència, de falta d'afecte, o de seguretat, o d'autoestima, o d'educació." Això pensava la narradora, sembla que després no va pensar ben bé el mateix.
O a la pàgina 223, a prop del final, "Barcelona, Mallorca, dos paradisos per als que hi són de pas, han esdevingut per a qui les habita un parc d'atraccions histriònic, amb escenaris que imiten sense èxit el que varen ser".


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Yo pude salvar a Lorca, de Víctor Amela

Aquest és un llibre escrit en castellà per Víctor Amela, disponible també en català, i l'original i la traducció es poden trobar a eBiblio. La història surt de la biografia del seu avi i del seu oncle, el seu avi era de Granada, de l'Alpujarra i tot i que era només petit terratinent, no va dubtar a sumar-se als sublevats. El seu oncle en canvi era a Barcelona i va formar part de la lleva del biberó, els joves de 17 i 18 anys que la República va cridar al front en un intent desesperat de capgirar la situació dramàtica de finals de guerra, desesperat i inútil al capdavall, és clar. L'autor ho repeteix sovint, no preguntà mai res al seu oncle i avi, només una vegada els va preguntar -quan estaven junts en un dinar familiar- i així va saber que van coincidir en un penal a Puerto de Santa María, a Cadis, on l'oncle era presoner i l'avi un dels carcellers però les preguntes no van anar gaire més enllà. El títol marca i es refereix a la oportunitat, perduda per diverse

Els fills de Llacuna Park, de Maria Guasch

En paper, manllevat a la biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí.  Publicat per l'altra editorial, al setembre del 2017. Un dels 20 llibres que l'Ara Llegim va retenir com a llibre notable del 2017 , tercera novel·la de l'autora, "Els fills de Llacuna Park" és narrat per la Clara, una dona de 32 anys, descol·locada, que treballa fent una substitució donant classes en una presó, Brians, substitució que s'acaba al mateix temps que el llibre, i la Clara no ha trobat res més, diu que alguna cosa trobarà, tot i que laboralment, com anímicament, passarà un estiu incert. És una narració íntima on la Clara conta tot el que li passa, sense filtres, i com percep la realitat, des del pas de les estacions a les sensacions que li produeix conviure amb la seva cunyada Sandra, el seu germà Dani i el seu nebot petit Eloi o quan es troba amb la seva antiga parella Cristian, que es preocupa per ella i li busca un pis perquè no hagi de viure amb el seu germà, la cunya

L'agulla daurada, de Montserrat Roig

L'agulla daurada, de Montserrat Roig El llibre sortí el 1985. Descriu un viatge a Leningrad (avui Sant Petersburg) de l'autora per escriure un llibre sobre el setge de Leningrad a la segona guerra mundial. Un llibre que es podria pensar que no és aquest perquè aquest parla de les circumstàncies en què escrigué el llibre però també parla sobretot al final del setge en si, relatat des de la vessant humana, a més d'històrica. A més aquestes circumstàncies són de vegades divertides, com quan descriu els problemes que té amb el seu primer guia i intèrpret, en Nikolai, un jove de 26 anys amb alguns problemes afectius: "Però l’encant d’en Nikolai era que no calia seguir-ne el discurs; deixava fer. Com passa la majoria de les vegades en què sopes amb un home que només espera que facis el posat d’escoltar amb atenció, encara que després no en retinguis res. L’única diferència, potser, és que en Nikolai encara no tenia quaranta anys, que és l’edat crítica en què alguns h