Passa al contingut principal

L'agulla daurada, de Montserrat Roig

L'agulla daurada, de Montserrat Roig

El llibre sortí el 1985. Descriu un viatge a Leningrad (avui Sant Petersburg) de l'autora per escriure un llibre sobre el setge de Leningrad a la segona guerra mundial. Un llibre que es podria pensar que no és aquest perquè aquest parla de les circumstàncies en què escrigué el llibre però també parla sobretot al final del setge en si, relatat des de la vessant humana, a més d'històrica.

A més aquestes circumstàncies són de vegades divertides, com quan descriu els problemes que té amb el seu primer guia i intèrpret, en Nikolai, un jove de 26 anys amb alguns problemes afectius:
"Però l’encant d’en Nikolai era que no calia seguir-ne el discurs; deixava fer. Com passa la majoria de les vegades en què sopes amb un home que només espera que facis el posat d’escoltar amb atenció, encara que després no en retinguis res. L’única diferència, potser, és que en Nikolai encara no tenia quaranta anys, que és l’edat crítica en què alguns homes no s’adonen que s’han tornat força avorrits."

A part del setge, també em va agradar l'evocació dels txuktxi, que apareix perquè l'autora coneix un autor txuktxi que viu a Leningrad i que no visqué el setge però que li fa interessants reflexions sobre els pobles dits primitius i li conta un conte molt bonic sobre un home i els seus germans balenons.

També repassa els escenaris santpeterburguesos de la gran literatura russa, Puixkin, Dostoievski i altres, de qui descriu la vida i obres. De Puixkin posa diferents extractes com aquest:

Jo us he estimat: potser l’amor, encara,
no s’ha extingit del tot en el meu cor.
Però que això mai més ja no us contorbi:
que amb res no vull donar-vos desconhort.
Us he estimat, silent, sense esperança,
sofrint el mal del tímid i el gelós;
us he estimat tan tendrament i franca
com vulgui Déu que algú us estimi mai.

De Dostoievski descriu els escenaris de les seves novel·les que als que no les hem llegides ens fan venir ganes -a part de llegir-les, empresa que requereix temps i calma- i de veure la ciutat on estan (algunes) ambientades, si bé alguns barris han canviat molt respecte a com foren descrits, han canviat a millor. Ganes de visitar la ciutat que també vénen de la descripció de la ciutat moderna (bé, la del 1985) que fa l'autora.

Al final, la descripció del setge, a pinzellades relatades per les diferents persones que va trobant l'autora, és més dura, el setge que durà 900 dies fou un episodi duríssim amb més de 600000 morts, que potser foren més. Pinzellades humanes complementades amb dades que afegeix l'autora. Moltes de les persones que li contaren el setge ja no hi són i haver republicat aquest llibre al 2017 (de fet la primera versió electrònica és del 2013, però a eBiblio hi ha aparegut al 2017) és un refresc molt oportú d'un episodi històric a preservar. Pot semblar llunyà però per desgràcia la tristament cèlebre divisió blava hi intervingué, dos extractes d'unes memòries d'un dels seus integrants en donen testimoni i són un contrapunt a la humanitat dels assetjats.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Yo pude salvar a Lorca, de Víctor Amela

Aquest és un llibre escrit en castellà per Víctor Amela, disponible també en català, i l'original i la traducció es poden trobar a eBiblio. La història surt de la biografia del seu avi i del seu oncle, el seu avi era de Granada, de l'Alpujarra i tot i que era només petit terratinent, no va dubtar a sumar-se als sublevats. El seu oncle en canvi era a Barcelona i va formar part de la lleva del biberó, els joves de 17 i 18 anys que la República va cridar al front en un intent desesperat de capgirar la situació dramàtica de finals de guerra, desesperat i inútil al capdavall, és clar. L'autor ho repeteix sovint, no preguntà mai res al seu oncle i avi, només una vegada els va preguntar -quan estaven junts en un dinar familiar- i així va saber que van coincidir en un penal a Puerto de Santa María, a Cadis, on l'oncle era presoner i l'avi un dels carcellers però les preguntes no van anar gaire més enllà. El títol marca i es refereix a la oportunitat, perduda per diverse

Els fills de Llacuna Park, de Maria Guasch

En paper, manllevat a la biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí.  Publicat per l'altra editorial, al setembre del 2017. Un dels 20 llibres que l'Ara Llegim va retenir com a llibre notable del 2017 , tercera novel·la de l'autora, "Els fills de Llacuna Park" és narrat per la Clara, una dona de 32 anys, descol·locada, que treballa fent una substitució donant classes en una presó, Brians, substitució que s'acaba al mateix temps que el llibre, i la Clara no ha trobat res més, diu que alguna cosa trobarà, tot i que laboralment, com anímicament, passarà un estiu incert. És una narració íntima on la Clara conta tot el que li passa, sense filtres, i com percep la realitat, des del pas de les estacions a les sensacions que li produeix conviure amb la seva cunyada Sandra, el seu germà Dani i el seu nebot petit Eloi o quan es troba amb la seva antiga parella Cristian, que es preocupa per ella i li busca un pis perquè no hagi de viure amb el seu germà, la cunya